perjantai 6. marraskuuta 2015

Tervetuloa Sambiaan juhla

Lämpöiset terveiset täältä Livingstonesta. Torstai-iltana meillä olikin kivasti yhdessä tekemistä, koska grillasimme ja teimme salaattia koko porukalle. Työpäivän jälkeen lähdimme ostamaan iltaa varten ruokia mm. paprikoita,sipuleita,fetaa, kurkkua, oliiveja ja paljon muitakin tykötarpeita. Osa tarvikkeista löytyykin yhteiskeittiöstä, mutta aina tarvitaan kaikenlaista, kun ruokaa laitetaan. Söimme sambezin lahnaa, minkä sisälle laitettiin tomaattia,sipulia,paprikaa ja mausteita. Laitoimme lisäksi maissia, mikä onnistui erinomaisesti riittävän "voikerroksen" ansiosta.
Jimi voitelemassa
Lisäksi meillä oli pihvejä ja makkaraa sekä tietysti nshimaa. Grilliä varten teimme vesipullosta "jäähdyttäjän" eli teimme korkkiin reiän niin vettä suihkuttamalla pystyy säätämään lämpötiloja. Moskiitot antoivat olla hyvin rauhassa ja säästyimme suuremmilta hyökkäyksiltä. Lepakot säikäyttivät muutaman kerran oikein kunnolla, mutta niihinkin on jo tottunut.
Esivalmisteluja

Sambian lahna

Kokki työssään




Perjantai aamuna puuro maistui taas hyvälle ja sitten kohti työmaata. Tänään oli tehtävänä lattialaatan valaminen, eli hikinen päivä tulossa. Karkeaa hiekkaa sekä kivimurskaa tulee näihin laattojen valuihin. Meillä oli tänäänkin apunamme hostellin työntekijä Imanga Sitali, koska häntä kiinnostaa dry toilet ja halu auttaa Nakatindin koulua, mitä hänen lapsensa käyvät. Työmaalla vieraili myös muita kiinnostuneita ihmisiä.
Aamupuuro syöty 

Työvaiheina oli massan teko, laatan formujen tekemistä sekä läpivientien asentamista. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tänään oli vaikeuskertoimena lautojen vähyys, niin sitten niitä piti tehdä.. Janne ja Perttu haalivat pitkin koulun pihoja kaikenlaista puutavaraa mitä vaan löysivät. Näistä löydetyistä puutavarasta sitten rupesimme rakentamaan leveitä "lautoja". Olihan siinä työtä kerrakseen, kun pahimmat naulat ensin pois ja sitten kieroista vänkyröistä yrittää saada suoria. Pohjana meillä oli poistettuja koulupulpettien kansia sekä aaltopeltiä.
Valmis valu

Mr True mittailee 

Lattialaatan valutuet

Työpaikkaliikuntaa


Toisena haasteena oli saha, mikä oli todella tylsä. Sahaamista oli paljon ja miehiä kierrätettiin sahaushommissa koko ajan, koska se oli niin rankkaa. Kuulostaa uskomattomalta, mutta tämä vaan jälleen kerran osoitti hyvien työkalujen merkityksen laadukkaaseen ja nopeampaan työskentelyyn. Meille Suomessa arkipäivää, mutta tänne ei. Keskustelimme Mr Truen kanssa työkalujen tärkeydestä ja hän sen kyllä tietääkin. Olemme käyneet vähän kiertelemässä paikallisissa rautakaupoissa ja katsoneet työkaluja sekä niiden hintoja. Meillä on tukija ja on sovittu, että hänen panostuksensa käytetään kokonaan työkaluihin. Annoimme työporukalle viikonlopun aikaa miettiä ja tehdä listaa mitä he itse pitävät kaikkein tärkeimpinä työkaluina niin niitä sitten ostamme, tästä sitten myöhemmin lisää.

Ville painona ja Antti sahaa

Verkon asentaminen

Varaukset

Antti ja Mr True asentavat TV:n

Vanhoja pulpetinkansia uusiokäytössä

kunnon "PÖNKÄ"

Mr True ja putken passausta

Janne, Jimi ja Antti

Andrew ja hymy

Imanga sekoittamassa valumassaa

Mr True kertoo dry toiletista

Tarkistuskäynnillä

Molemmat valettu

Työpäivän jälkeen siirryimmekin sitten ihan toisenlaiseen ympäristöön, nimittäin jäätelön tekemisen seurantaan. Tämä mahdollisuus meille tarjoutui Pertun kysyessä pääsisimmekö seuraamaan jäätelön valmistusta. Hän on Sambialainen ja hän valmistaa itse jäätelönsä. Hänellä on jäätelökoneet ja raaka-aineet tulevat osittain Italiasta ja loput paikallisilta tuottajilta. Raaka-aineita oli mm. Creamy milk, maitojauhe, sokeri, "Italiasta tuotu jäätelöjauhe" makuna meillä oli vanilija. Vanilija yllätti keltaisella värillään ainakin minut. Omistaja kertoi meille työvaiheistaan ja näytti koneita, lopuksi hän tarjosi meille maistiaiset juuri tehdystä vanilijajäätelöstä. Raaka-aineiden mittasuhteet ja määrät täytyy olla tarkat, koska jäätelön maku muuttuu, jos nämä eivät ole oikein. Hän korosti moneen kertaan raaka-aineiden lisäaineettomuutta.Olihan muuten sitten todella hyvää.

Tarkkavaista porukkaa

Jäätelömiehet

Valmista vanilijajäätelöä


Tämmöiset tarinat tällä kertaa kirjoitteli Tommi.



1 kommentti:

  1. Komeita kaloja siellä teillä :) ja hyvältä kuulosti myös muu ruokapuoli. Tekstit on kivoja lukea ja kuvat katsella. Mukavaa että viitsitte näitä päivitellä.
    Ja taitaa teillä toivottamattakin riittää komeita työilmoja - mutta toivotellaan niitä silti.
    Terveisiä teille kaikille täältä koti-Suomesta lähettää Armi

    VastaaPoista